Оръжието, което Германия е предала на украинската страна, от момента на предаването му става собственост на Украйна и тя може да го използва както намери за необходимо и правилно. Това е заявил говорителят на Министерството на отбраната на Германия Арно Колац на пресконференция, предава Укринформ.

"За Министерството на отбраната (на Германия) не става дума за законността на действията на територията на Курска област - международното право предвижда възможността за водене на военни действия на територията на страната на агресора с цел защита на собствената страна", е посочил Колац

Според него няма специални условия за използване на оръжие, предоставено от Бундесвера.

"След като оръжията от Германия са предадени на Украйна, те вече принадлежат на Украйна, това са украински оръжия. Няма никакви пречки, така че Украйна е свободна да избира възможностите си", е допълнил говорителят.

В същото време той е отбелязал, че "Украйна е длъжна да спазва международното право" и е уточнил, че използването на оръжия с голям обсег на дейстие е друг, политически въпрос, но в "случая не става дума за това".