Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че почти година след нападението на ХАМАС срещу неговата страна, армията на еврейската държава се бие на седем фронта. Той заяви това по време на свое видеообръщение, съобщава CNN.

"Днес Израел се защитава на седем фронта срещу враговете на цивилизацията“, отбеляза Нетаняху.

Премиерът на страната подчерта, че тези врагове са Хизбула на север, Хамас в Газа, хусите в Йемен, "терористи" на Западния бряг и шиитски милиции в Ирак и Сирия.

"И ние се борим срещу Иран, който миналата седмица изстреля повече от 200 балистични ракети директно срещу Израел и който стои зад тази война на седем фронта срещу Израел“, посочи Нетаняху.

Той казва, че изпълнява обещанието си да промени баланса на силите на север между Израел и Ливан. По-специално ACLED съобщи, че от 8 октомври 2023 г. Израел е извършил почти 9 хиляди атаки срещу Ливан, а Хизбула е извършила 1500 удара за същия период от време.

Коментирайки въпроса за Газа, Нетаняху добави, че Израел има право да се защитава и не забравя за 101 заложници, "които се ангажираме да върнем у дома с всичките си сили“. Според здравното министерство на Газа около 41 825 души са били убити в анклава от 7 октомври 2023 г.

В същото време израелският лидер нарече френския президент Еманюел Макрон и други представители на държави, които призовават за оръжейно ембарго на Израел, "позор“.

"Бъдете сигурни, че Израел ще се бори до победа – заради нас и в името на мира и сигурността в целия свят“, увери министър-председателят на страната.