Израел ще продължи да воюва в Ивицата Газа, докато ХАМАС не бъде елиминиран и "всички други военни цели бъдат постигнати". Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на заседание на кабинета, предава Politico

 "Заветът на падналите е нашата мисия. Ние ще я изпълним“, добави Нетаняху в публикация в социалните медии след заседанието на кабинета.

Той заяви, че целта на израелското правителство е да освободи всички задържани заложници в Ивицата Газа и да гарантира, че територията никога повече не представлява заплаха за Израел.

"На онези, които се съмняват в постигането на тези цели, повтарям: нищо не може да замени победата, докато не постигнем всички тези цели“, заяви той.

САЩ настояват Израел да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня от три части, подкрепено от няколко държави, включително Франция, Великобритания, Египет, Катар и Европейската комисия.

Споразумението включва няколко условия, включително изтеглянето на израелските войски от градовете в Ивицата Газа, предоставянето на хуманитарна помощ и освобождаването на стотици палестински затворници в замяна на връщането на някои заложници и пленени израелски войници от ХАМАС.

Според съобщения в медиите представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън все повече се съмняват, че Израел и терористичната групировка ХАМАС ще постигнат всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня в Газа съгласно настоящите споразумения.