Бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс посъветва украинското ръководство да активизира мобилизацията на младежи, за да не допуска понижаване на темпа на контранастъплението. Това написа той в своята колонка, публикувана в неделя във вестник The Telegraph.

"Украйна също трябва да играе роля. Средната възраст на [украинските] войници на фронта е над 40 години. Разбирам желанието на [украинския] президент Володимир Зеленски да запази младостта за бъдещето“, написа Уолъс, признавайки, че човешката сила на Русия ресурсите са много по-големи. "Точно както направи Великобритания през 1939 и 1941 г., може би е време да преоценим мащаба на украинската мобилизация“, казва бившият министър на отбраната.

Уолъс, който напусна поста си на 31 август, препоръча на министър-председателя Риши Сунак да увеличи военната помощ за Киев с 50%, оплаквайки се, че Обединеното кралство е по-назад от Германия в това отношение. "Преди да напусна поста, помолих министър-председателя […] да увеличи с £2,3 милиарда (,85 милиарда) сумите, обещани на Украйна тази година, добавяйки към £4,6 милиарда, които вече сме похарчили. Обединеното кралство вече не е най-големият европейски донор, Германия е", заяви Уолъс.

Обемът на британската военна помощ, прехвърлена на Украйна през 2022 г., възлиза на около £2,3 млрд. Лондон се ангажира да отдели поне същата сума за тези цели тази година. Британските власти, по-специално, доставят на Киев ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Challenger 2, самоходни гаубици AS90 и реактивни системи за залпов огън M270.