Територията на Украйна се е превърнала в "бойна лаборатория", където се експериментира с оръжия западно и местно производство, цитира телевизионният канал Sky News думите на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Според Уолъс "желанието на Украйна да оцелее" е накарало страната да се откаже от правилата и нормите на мирното време, за да тества нови оръжия, предоставени от съюзниците на Киев.

"Те трябваше да поемат рискове и да експериментират с неща, за които може би не знаят дали работят или не, и се превърнаха в бойна лаборатория за собствените си сили и това ни показа (на западните страни - бел.ред.) пътя... Съжалявам за обстоятелства, при които това се случи, но показа как трябва да се действа в XXI век на ново бойно поле“, коментира военният министър на Лондон.

Великобритания е един от основните съюзници на Украйна. Тя бе първата държава, която се съгласи да предаде западни танкове на украинската армия, както и ракети с голям обсег. За последно Лондон обяви нов пакет от военна помощ за страната преди няколко седмици.