Британският министър на отбраната Бен Уолъс няма да се кандидатира задепутат на следващите избори в Обединеното кралство и ще напусне правителството, когато министър-председателят Риши Сунак извърши следващите си промени в кабинета. Големите му страхова са, че до 2030 г. може да се окажем в позиция на студена война. Това е заявил той пред вестник The Sunday Times, цитиран от Independent.

Бен Уолъс потвърди, че планира да подаде оставка при следващите промени в кабинета и няма да иска преизбиране като депутат след четири години като министър на отбраната.

Уолъс, който е министър на отбраната при трима премиери и като такъв на отбраната и изигра ключова роля в отговора на Обединеното кралство на руската инвазия в Украйна, обяви новината на 15 юли.

Неговият избирателен район ще изчезне на следващите избори след промени в границите и той е заявил, че няма да търси ново място, като политик.

Уолъс се присъединява към повече от 40 други депутати от торите, които ще се оттеглят на следващите избори.

Уолъс, който е близък съюзник на Борис Джонсън, е заявил пред The ​​Times: "Следващия път няма да стоя“.

Той е потвърдил, че няма да напусне "преждевременно“ и да предизвика частични избори.

Министърът на отбраната на Великобритания е продължил да говори за страховете си от бъдещи войни: "Към края на десетилетието светът ще бъде много по-несигурен. Мисля, че ще се окажем в конфликт. Независимо дали става въпрос за студен или топъл конфликт, мисля, че ще бъдем в трудна позиция.

Позовавайки се на ситуацията в Китай и "пълния срив на политиката в Тихия океан“, той е добавил: "Може да се окажете до 2030 г. в позиция на студена война“.

53-годишният Уолъс е фаворит сред членовете на торите и оглави юлската анкета на уебсайта Conservative Home за най-популярните министри в кабинета.

Той има нетен рейтинг на одобрение от +77,1, пред втория външен министър Джеймс Клевърли с +54,4.

Той изрази желание да се кандидатира за ролята на генерален секретар на НАТО, преди да бъде обявено, че настоящият генерален Йенс Столтенберг получава още една година мандат.

Миналата седмица Риши Сунак спря коментарите на Уолъс, в които той предложи Украйна да покаже "благодарност“ за оказаната й военна подкрепа.

Уолъс направи забележката, след като президентът на страната Володимир Зеленски определи като "абсурдно“ НАТО да настоява, че все още има условия, които неговата страна трябва да изпълни, преди да може да получи членство, след като войната с Русия приключи.

По-късно Зеленски заяви: "Вярвам, че винаги сме били благодарни на Обединеното кралство".

Уолъс е най-дълго служилият министър в правителството, като е бил министър на сигурността при Тереза ​​Мей, преди да бъде повишен в министър на отбраната от Джонсън и да продължи ролята си при двамата му наследници.