Пенсионираният американски генерал, бивш командир на американската армия в Европа Бен Ходжис нарече украинската операция в Курска област на Руската федерация контранастъпление, а не "нахлуване“, тъй като това звучи напълно неадекватно. В коментар за РБК-Украйна той отбеляза, че според него целите на това контранастъпление са три.

По думите му, основната цел е да се създаде плацдарм на руска територия. Като част от тази цел украинските въоръжени сили ще превземат по-голямата част от територията, където са разположени руски дронове и ракети, изстрелвани срещу Украйна; също така ще застраши/наруши руския нефт и газ/ядрена енергия и инфраструктура в Курска област; ще позволи на украинските въоръжени сили да преместят оръжия с голям обсег по-близо до Русия, за да нанасят удари по летища, рафинерии и транспортна инфраструктура, въпреки ограниченията от САЩ, Великобритания и Германия.

За Ходжис цел номер две на ВСУ е да промени динамиката на войната. Това разрушава мита за безизходицата и неизбежността на руската победа, показвайки уязвимостта на руснаците по отношение на командването и управлението, логистиката и предимствата на безпилотните самолети. "Тепърва ще трябва да разберем как украинските въоръжени сили са създали способността да се борят с дронове, които отслабват руското разузнаване“, коментира военният.

Според Ходжиес третата цел е да се изтеглят руските сили от други направления на фронта в Украйна, за да се бори с плацдарма на Курск.