Както САЩ, така и Германия в момента "спорят относно полезността на определени оръжейни системи и последиците от забавянето на доставките" за успеха на украинската офанзива. Но ако в Берлин обсъждат доставката на ракети Taurus, то в САЩ военните посочват забавяне на доставката на изтребители F-16, пише германското издание Der Tagesspiegel.

Макар отделни статии в американската преса и пенсионирани американски генерали като Филип Брийдлав да твърдят, че доставката на F-16 и обучението на украински пилоти няма да промени играта в Украйна, военни експерти смятат, че когато се използват заедно със западни танкове , артилерия и системи за разминиране, те биха намалили броя на загубите сред войниците от Въоръжените сили на Украйна.

"Като цяло никоя оръжейна система не осигурява решителен успех“, казва Карло Масала, експерт от университета на Бундесвера в Мюнхен, но "доставянето на F-16 със сигурност ще бъде от полза за украинците“. Според него "те биха могли да ги използват за защита на въздушното пространство на своите войски, особено от руската авиация“, тъй като "украинските части в момента са беззащитни срещу руските ударни хеликоптери“.

Упорито настоява за доставка на американски изтребители и бившият командир на американските войски в Европа Бен Ходжис. Според него, който се противопоставя на това, "никога не е бил в такова положение и не е научил нищо от предишните войни". Ходжис отбелязва, че сухопътните операции на американските войски винаги са били предшествани от многодневни въздушни нападения. Така беше във войната срещу Ирак през 1990-1991 г. и по време на офанзивата във Франция през 1944 г. "Защо в Украйна трябва да е различно?“ питат американските военни.

Ходжис смята за "сериозна грешка“ и "ограничаването на военната помощ на Запада за Украйна поради опасения от ескалация“. Войниците на въоръжените сили на Украйна ще платят за тези грешки на Запада с живота си, смята генералът и допълнително обръща внимание на политическите последици от решенията на Вашингтон: канцлерът Олаф Шолц "се крие зад правителството на Байдън и все още отказва да предоставя крилати ракети Taurus“, които, според Ходжис, също "биха били от голямо значение“ по време на офанзивата.

Пенсионираният американски военен смята, че Западът може да повтори "грешките, допуснати във Виетнам и Афганистан“, защото "не успя да изпълни най-важната задача: да обяви победата на Украйна за наша стратегическа цел и след това да й даде необходимите ресурси за това“.

На свой ред германският военен експерт Масала смята, че ако Западът предостави на Украйна F-16, ще наложи много ограничения върху използването им. "С F-16 Украйна може да се бори и потенциално да спечели битки с руски изтребители. Теоретично може дори да проникне в руското въздушно пространство, за да свали бомбардировачи, изстрелващи ракети срещу Украйна. Западът обаче няма да позволи това (проникване във въздушното пространство на Русия)", цитира Масала Der Tagesspiegel.

Карло Масала смята за приоритетна цел осигуряването на Въоръжените сили на Украйна със снаряди за артилерия и ПВО с малък обсег. "Преди всичко Украйна се нуждае от артилерийски боеприпаси, тъй като в много участъци на фронта се водят масирани артилерийски боеве. Ще са необходими повече способности за разминиране. Ще е необходима и противовъздушна отбрана с малък обсег, за да могат отново да действат механизирани формирования“, цитира експерта германският вестник.