Белият дом настоява Северна Корея да "не предоставя или продава оръжия на Русия", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриана Уотсън, цитира CNN.

Пхенян и Москва съобщиха по-рано, че Ким Чен-ун ще пътува до Русия по покана на Владимир Путин.

"Както предупредихме публично, разговорите за предаване на оръжия между Русия и КНДР се очаква да продължат по време на посещението на Ким Чен-ун до Русия", заяви Адриана Уотсън "Призоваваме КНДР да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел, да не предоставя или продава оръжия на Русия."

Още миналата седмица САЩ предупредиха, че Ким Чен-ун може да пътува до Русия, за да обсъди потенциална сделка за предоставяне на оръжия на страната, докато тя води войната си в Украйна, а Белият дом заяви, че преговорите за доставка на оръжия между двете страни "напредват активно".

Северна Корея вече е обект на санкции на ООН и САЩ, наложени заради програмата на Пхенян за оръжия за масово унищожение.

Потенциалната среща между Путин и Ким би могла да доведе до това Пхенян да се сдобие с оръжия, до които тези санкции му забраняват достъп в продължение на две десетилетия, особено за програмата му за балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие.

Оръжейната сделка е на фона на войната, която Русия води от година и половина в Украйна и остави руската армия изтощена и нуждаеща се от допълнителни доставки, пише американската медия.