На 20 октомври Белият дом поиска от Конгреса близо 106 милиарда долара (194 милиарда лева) за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и САЩ, но не предложи стратегия за осигуряване на средства за разединения Конгрес, пише The Guardian.

Искането на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране идва дни след като той посети Израел и обеща солидарност, докато страната бомбардира Газа след нападението на "Хамас", при което загинаха 1400 души в южната част на Израел.

Като групира финансирането на Израел с Украйна, сигурността на границите, помощта за бежанците, мерките за противодействие на Китай и други горещо обсъждани приоритети, Байдън се надява, че е създал задължителен законопроект за разходите за национална сигурност, който може да получи подкрепа в хаотичната Камара на представителите.

Камарата, над която републиканците спечелиха контрол миналата година, е без лидер повече от две седмици.

Някои републикански депутати са скептично настроени към необходимостта от финансиране на войната на Украйна с Русия и заплашиха да спрат изцяло работата на правителството, за да прекратят подхранваните от дълга фискални разходи.

"Светът ни наблюдава и американският народ с право очаква от своите лидери да се обединят и да изпълнят тези приоритети", заяви директорът на Службата за управление и бюджет на САЩ Шаланда Йънг, в писмо до изпълняващия длъжността председател на Камарата на представителите Патрик Макхенри. "Призовавам Конгреса да се заеме с тях като част от всеобхватно, двупартийно споразумение през следващите седмици."