В Белия дом е започнала подготовка за среща между държавния глава на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на източници.

Служители на администрацията във Вашингтон "започват процеса на планиране“ за евентуална среща между лидерите на двете суперсили, която може да се проведе през ноември в Сан Франциско в щата Калифорния. Друг източник на изданието подчертава, че Байдън очаква да се срещне с президента на Китай, но "все още нищо не е потвърдено“.

Събеседникът на вестника отбеляза, че високо оценява шансовете за лична среща между Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на АТИС, която ще се проведе следващия месец в Сан Франциско. Като подготовка за тази среща китайският външен министър Ван И може да посети Вашингтон през следващите седмици, отбелязва The Washington Post. Според източници на изданието администрацията на САЩ разглежда вероятната среща на Байдън със Си Дзинпин като възможност за "стабилизиране на отношенията“ между двете страни.

Ако личната среща се състои, тя ще бъде първата за лидерите на САЩ и Китай след преговорите в кулоарите на форума на Г-20 в Индонезия през ноември 2022 година, отбелязват от редакцията.

Американският лидер многократно е заявявал желанието си да се срещне със Си Дзинпин, по-специално той очакваше да проведе разговори с китайския си колега в кулоарите на срещата на Г-20 в Ню Делхи. Китайската делегация обаче бе оглавена от председателя на Държавния съвет на Китай Ли Цян. Решението на Си Дзинпин да не присъства на срещата на върха разочарова Байдън, увериха тогава от Вашингтон.