"САЩ не отлагат обучението на F-16 за украински пилоти на изтребители", е заявил съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в интервю за CNN.

Той е потвърдил, че САЩ ще позволят на европейските страни да започнат да обучават украински бойни пилоти да използват изтребители F-16, след съобщения, че Европа очаква официално одобрение

"Да, ще го направим“, е подчертал Съливан. "Президентът даде зелена светлина и ние ще позволим, разрешим, подкрепим, улесним и всъщност ще предоставим необходимите инструменти за украинците да започнат да се обучават на F-16, веднага щом европейците бъдат подготвени.“ 

Съливан е отбелязал, че европейските лидери са обявили, че им трябват няколко седмици, за да подготвят способностите си за обучение и че САЩ ще спазват графика, който те определят.

"Съединените щати няма да пречат, за да се гарантира, че това обучение за F-16 може да започне “, е заявил той.

Американската медия припомня стремежът на Украйна към по-добрите бойни самолети, произведени в САЩ, за да получи огромен тласък (в бойните действия), когато администрацията на Байдън заяви през май, че ще подкрепи програма за обучение на пилоти и няма да забрани на съюзниците да снабдяват Киев със самолетите. Но САЩ не са заявили, че ще доставят директно на Киев F-16.

Американските законодатели: Сенатор Марк Кели, демократ от Аризона и бивш военноморски пилот, от Комитета по въоръжените сили, защитиха графика за директна доставка на бойните самолети на Украйна.

В отговор на отправените критики, че администрацията бавно взема решението да изпрати F-16, Кели заяви в интервю за CNN, че ще са необходими време и ресурси, за да се обучат украинските пилоти как да управляват самолета на първо място.

"Това ще отнеме известно време. Не мисля, че вървеше бавно, но процесът е много по-дълъг“, е допълнил Кели и е добавил, че по време на нагово посещение в Украйна през април президентът Володимир Зеленски и неговият екип все още не са били сигурни какви конкретни бойни мисии искат за да използвате изтребителите.

За разлика от това, сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска и бивш морски пехотинец, който също участва в Комитета по въоръжените сили, критикува подхода на администрацията на Байдън.

Докато той е похвалил Байдън за действията му на неотдавнашната среща на върха за военния съюз на НАТО, Съливан е критикувал администрацията за "бавно развиващите се“ оръжейни системи в Украйна, по-специално цитирайки въпроса за F-16.

"Както предвидих, те в крайна сметка ще го направят, но е твърде дълго. Точно това се случи“, е коментирал Съливан.