Белият дом коментира публикацията на американския журналист и редактор на The Washington Post Боб Удуърд, в която се говори за редица тайни телефонни разговори между бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, предава "Европейская правда".

В книгата на Удуърд "Война" се споменават най-малко седем разговора между Путин и Тръмп, след като той напусна Белия дом.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер посочва, че не разполага с потвърждение за тези разговори, но добавя, че ако това е вярно, то е сериозен проблем.

"Имаме ли сериозни опасения? Да, ако това е вярно. Отново повтарям, не мога да потвърдя нито един от тези разговори", добавя тя.

Жан-Пиер посочва, че фактът за подобни разговори е особено тревожен на фона на противопоставянето на Тръмп на увеличаването на помощта за Украйна за защита от руската агресия.

Неназован съветник на Тръмп, цитиран в книгата, твърди, че бившият президент вероятно е общувал с Путин цели седем пъти, след като Тръмп напусна Белия дом през 2021 г.

Също така в книгата си Удуърд разкрива, че Тръмп тайно е изпратил на Путин "оскъдните" по онова време тестове за COVID-19 за лична употреба по време на коронавирусната пандемия през 2020 г.

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чънг заяви по-рано, че нито една от историите на Удуърд в книгата не е "вярна", и също така заяви, че книгата "трябва да се продава или в раздела за художествена литература в книжарница с намаление, или да се използва като тоалетна хартия".