В Белия дом са наясно, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "внимателно разпределят боеприпасите си“, които са на изчерпване, а руснаците се опитват да използват момента, за да атакуват позициите им. Това заяви координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, съобщава Укринформ.

"Знаем, че в някои подразделения те (украинските военни – бел.ред.) разпределят боеприпасите си много, много внимателно, защото започват да се притесняват, че запасите свършват“.

"Руснаците знаят това и затова продължават да атакуват с дронове и ракети, за да принудят украинците да изтощят системите си за противовъздушна отбрана, които – и те знаят това – не се попълват в момента“.

В допълнение Кърби отбеляза, че украинските командири в отделни райони също трябва да определят кои системи с по-голям обсег да използват сега и кои не поради липсата на нови траншове военна помощ.

Той коментира и ситуацията около Авдеевка, като изрази мнение, че руснаците искат да я използват за логистични цели, за да провеждат операции в целия регион на Донбас.

Според него липсата на съдействие от страна на САЩ усложнява обстановката не само на фронта, но и във вътрешността на страната. В този контекст Кърби отбеляза, че руснаците се опитват да ударят възможно най-много обекти от украинската военно-промишлена база, както и граждански обекти.

Сенатът на САЩ не събра достатъчно гласове за процедурно гласуване на законопроект, който предвижда допълнителни средства за Украйна, Израел и Тайван.

Президентът на САЩ Джо Байдън остро критикува републиканците в Конгреса, след като блокираха двупартийно споразумение за границата и пакет от чуждестранна помощ, включително за Украйна.