"Коригираната стратегия на САЩ за ядрени оръжия постави голям акцент върху конкуренцията". Това е заявил Пранай Вади, старши директор на Съвета за национална сигурност по въпросите на контрола на въоръженията и неразпространението, предаде Reuters.

"Президентът Джо Байдън наскоро подписа актуализирани изпълнителни заповеди относно условията за използване на ядрени оръжия, които отчитат реалностите на новата ядрена ера. Тези инструкции подчертават необходимостта да се обърне внимание на растежа и разнообразието на ядрения арсенал на Китай, както и за сдържане на Русия, Северна Корея и Китай едновременно", е заявил той.

В същото време служителят е добавил, че Съединените щати не виждат целесъобразност да изграждат своя ядрен арсенал до ниво, сравнимо с комбинираните оръжия на Русия и Китай, за да осигурят "ефективно възпиране" на тези две страни.

Според Вади САЩ ще продължат да спазват разпоредбите на Договора за намаляване на стратегическите оръжия, докато Русия прави същото.

"Струва ми се, че Русия, поне за сега, продължава да вижда стойност в поддържането на ограничения върху разположените стратегически ядрени оръжия. Това е положително развитие и ние сме съгласни с тази позиция", е добавил той.

В същото време, според него, за разлика от своите противници, Вашингтон не възнамерява да разработва ядрени оръжия, предназначени за последващо поставяне в орбита, тъй като подобна стъпка би била "явно нарушение" на съществуващите споразумения за космоса.

Semafor съобщи по-рано, че Белият дом ще обяви планове за приемане на по-агресивна стратегия за ядрени оръжия на 7 юни, цитирайки високопоставен служител на правителството на САЩ.