Белият дом заяви, че позицията на САЩ по отношение на удари на руска територия не се е променила, въпреки че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) провеждат операция в Курската област. Това подчерта прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери на борда на президентския самолет, съобщава "Европейска правда“.

Коментирайки украинската офанзива, тя отбеляза, че ВСУ защитават своята територия от руска агресия.

"Това, което ще кажа, е, че нашата политика (по отношение на ударите в дълбочина на Русия – бел. ред.) не се е променила, просто нямам какво повече да добавя към това“, обясни Жан-Пиер.

Тя добави още, че САЩ не са участвали и не участват в нито един аспект от планирането или подготовката на тази операция.

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски призова украинските дипломати да насърчат западните държави да разширят разрешението за използване на прехвърлените от тях оръжия с голям обсег за атаки на руска територия.

Медии докладваха, че Вашингтон всъщност блокира разрешението на Великобритания за Киев да използва ракети Storm Shadow в Русия на фона на опасенията на администрацията на Байдън от ескалация на войната.