"Русия прехвърля войски от позиции в окупираната територия на Украйна към Курската област на Руската федерация". Това е заявил съветникът на Белия дом по комуникациите в областта на националната сигурност Джон Кърби по време на разговор с журналисти на 15 август, съобщава Voice of America.

"Виждаме, че някои руски подразделения са прехвърлени в района на Курск. Но това са само първите съобщения за това, което виждаме. Не мога да кажа със сигурност колко и колко още може да има или какви са техните намерения, но започнахме да виждаме някои руски части, пренасочени към Курската област", заявява той.

Според Кърби заради украинската операция в Курск Путин е бил изправен пред дилемата да засили отбраната в Курската област.

"Путин и руснаците трябваше да направят корекции. Виждаме признаци, че те се опитват да се укрепят в и около Курск в резултат на украинската операция там. За да направите това, трябва да вземете средства, които са били на едно място и са правили едно нещо, а сега трябва да бъдат разположени на друго. Вземането на такива решения определено е дилема", е заявил той.

Запитан дали Путин може да използва ядрени оръжия в отговор на операцията в Курск, Кърби е отговорил, че Путин е загрижен, но САЩ не виждат засилване на ядрената реторика от страна на Кремъл.

"Ако той придвижва войски там, значи е загрижен до известна степен за това, което се случва. Не знам дали това може да се квалифицира като отчаяние или не, но той определено реагира, поне по някакъв начин, на това, което се случва в района на Курск. Но през последните дни не виждаме и не чуваме никаква ескалираща реторика, особено по отношение на ядрените оръжия", е посочил Кърби.