Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви в петък (13 септември), че САЩ не са променили позицията си относно ударите с оръжия с голям обсег на действие по територията на Русия, съобщава Reuters.

След дискусиите между президента на САЩ Джо Байдън и британския министър-председател Кийр Стармър, Кърби заявява пред репортери, че "не очаква някакви големи изявления по този въпрос".

В продължение на месеци украинският президент Володимир Зеленски призоваваше съюзниците да позволят на Украйна да използва западни ракети, включително американските ракети с голям обсег на действие ATACMS и британските Storm Shadows, за нанасяне на удари по руска територия.

Кърби посочва, че САЩ "приемат сериозно" изявленията на руския президент Владимир Путин, че "ще смята Запада за пряко въвлечен във война", ако Украйна използва западни ракети с далечен обсег на действие, за да нанесе удар по Русия, но отбелязва, че "това не е нова позиция за Путин".

"Чували сме това от него и преди. Той очевидно е демонстрирал способността си да проявява агресия... така че, да, ние приемаме тези изявления сериозно“, добавя Кърби.

На 16 август британският вестник The Times, позовавайки се на правителствен източник, писа, че Съединените щати всъщност блокират използването от Украйна на ракети Storm Shadow за нанасяне на удари по руска територия. Според съобщения в медиите Обединеното кралство е изпратило искане до САЩ за такова решение преди повече от месец, но не е получило отговор. Белият дом опроверга тази информация.

На 19 август президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ако западните партньори отменят всички съществуващи ограничения върху използването на оръжия с далечен обсег в Русия, Украйна няма да има нужда да започва офанзива в Курската област. Той също така подчерта, че Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от ракети, тъй като не всички цели в Русия могат да бъдат поразени от безпилотни самолети.