Белият дом осъди бившия президент Доналд Тръмп, че се опитва да "раздели американците с омраза и жестокост", защото е казал, че имигрантите "тровят кръвта на страната ни", пише американската редакция на Politico.

"Повтарянето на гротескната реторика на фашистите и кръвожадните привърженици на превъзходството на бялата раса и заплахите за потискане на онези, които не са съгласни с правителството, са опасни атаки срещу достойнството и правата на всички американци, нашата демокрация и обществената безопасност“, заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс в неделя. "Това е обратното на всичко, което защитаваме като американци“.

Изявлението дойде ден след като кампанията на Байдън нападна Тръмп като сравни забележките му – направени по време на предизборен митинг – с тези на Адолф Хитлер.

"Тази вечер Доналд Тръмп отново почете моделите си на подражание, като повтори като папагал Адолф Хитлер, възхвали Ким Чен Ун и цитира Владимир Путин, докато се кандидатира за президент с обещание да управлява като диктатор и да заплашва американската демокрация“, заяви в събота говорителят на Байдън-Харис 2024 Амар Муса.

По-рано Тръмп говори за мигрантската криза по мексиканската граница в Ню Хемпшир, щат, който потенциално има шанс да спечели.

"Те тровят кръвта на страната ни“, заяви бившият президент. "Те са отровили психиатричните заведения и затворите по целия свят. Не само в Южна Америка, не само трите или четирите страни, за които мислим, но по целия свят те идват в страната ни от Африка, от Азия“.

"Дори Владимир Путин... казва, че политически мотивираното преследване на Байдън срещу неговия политически съперник е много добро за Русия, защото показва гнилостта на американската политическа система, която не може да се преструва, че учи другите на демокрация“, заяви Тръмп.

Той също похвали премиера на Унгария Виктор Орбан и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун в своите забележки.

Тръмп и преди е наричал политическите си врагове "паразити“.

Тълпата в Ню Хемпшир аплодира, докато Тръмп громеше Байдън, обвинявайки действащия президент за правните му проблеми.

"Те превръщат правоприлагащите органи в оръжие за намеса в изборите на високо ниво, защото ги бием толкова много в анкетите“, отбеляза той.

В скорошно проучване на Wall Street Journal Тръмп изпревари Байдън с 4 процента разлика, последното от поредица от проучвания, прогнозиращи проблеми за Байдън.

"[Тръмп] залага, че може да спечели тези избори, като изплаши и раздели тази страна“, заяви Муса в изявлението на кампанията. "Той греши. През 2020 г. американците избраха визията на президента Байдън за надежда и единство пред визията на Тръмп за страх и разделение – и те ще направят същото следващия ноември".