Вашингтон няма да може да продължи да оказва военна помощ на Киев, ако Конгресът на САЩ не приеме съотвения законопроекта за допълнителните разходи. Това подчерта в рамките на брифинг координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, съобщава "Украинска правда“.

"Без допълнително финансиране в подкрепа на Украйна САЩ няма да могат да продължат да предоставят военна помощ, поне не едностранно“, заяви представителят на Белия дом.

Липсата на нов транш помощ от американците поставя украинската армия пред "трудни решения за вземане“, допълни още Кърби.

"Без да навлизаме в твърде много подробности за действията им, това, което знаем е, че някои командири на бойното поле са принудени да вземат трудни решения за това колко боеприпаси могат да използват и колко трябва да запазят. Те вземат решения за маневри въз основа на способността им да продължат да поддържат армията си на бойното поле“, призна Кърби.

Той отказа да прогнозира евентуалното развитие на ситуацията, ако паузата в предоставянето на помощ продължи, но подчерта, че "американската и всяка друга подкрепа е критична и жизненоважна“.

 

"Ще продължим да работим, за да я предоставим“, увери Кърби.