Белият дом очаква страните от НАТО да увеличат приноса си за отбрана преди срещата на върха във Вашингтон, според изявление на официалния сайт от прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

На срещата на върха във Вилнюс миналото лято членовете на НАТО се съгласиха, че ще са необходими разходи над 2 процента от БВП за справяне с недостатъците и реагиране на променящата се динамика на сигурността, се отбелязва в съобщението.

Тази година, за първи път от създаването на Алианса, 19-те членки на НАТО планират да изразходват поне 2 процента от своя БВП за отбрана, което е шесткратно увеличение от 2014 г.

 "Очакваме този брой да се увеличи преди срещата на върха във Вашингтон.

И ако комбинирате общия БВП на европейските съюзници в НАТО, те харчат 2 процента от своя общ БВП за отбрана. Това е важен крайъгълен камък и ясна демонстрация, че съюзниците признават необходимостта да инвестират повече в сигурността след повторното нахлуване на Путин в Украйна", заяви Карин Жан-Пиер.

Миналия юли членовете на НАТО постигнаха консенсус за определяне на задължителен праг на разходите за отбрана от 2% от БВП.