Главният говорител на американския президент Джо Байдън остро разкритикува опонента му за президентската номинация през 2024 година от Демократическата партия Робърт Ф. Кенеди-младши за предполагаемите твърдения в наскоро публикувано видео, че COVID-19 е бил насочен да атакува белите и чернокожите и че евреите и китайците са най-имунизирани, пише Reuters.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер се присъедини към хор от възмущение на демократите към коментарите на 69-годишния син на сенатор Робърт Ф. Кенеди, член на политическата династия Кенеди, който беше убит, докато се състезаваше за президентската номинация на демократите през 1968 г.

Робърт Ф. Кенеди-младши е кандидат за президентската номинация на Демократическата партия през 2024 г., което го поставя в пряка конкуренция с Байдън, който се бори за втори четиригодишен мандат. Кенеди е все по-популярен в анкетите, като средните данни от уебсайта FiveThirtyEight показват, че вече около 15% от демократите го подкрепят.

"Твърдението, че COVID е бил генетично модифициран, за да щади евреите и китайците, е дълбоко обидно и невероятно опасно. Всеки аспект от тези коментари отразява някои от най-отвратителните антисемитски конспиративни теории в историята и допринася за днешния опасен възход на антисемитизма“, заяви Жан-Пиер.

New York Post публикува в събота видео, което изглежда показва как Кенеди говори на вечеря в Манхатън. Във видеото кандидатът казва, че "COVID-19 атакува определени раси непропорционално“.

"COVID-19 е насочен да атакува бели и чернокожи хора. Хората, които са най-имунизирани, са евреи ашкенази и китайци“, казва той във видеото, добавяйки, че не е известно дали вирусът е бил създаден целенасочено или не

Кенеди каза в неделя в Twitter, че "инсинуацията от @nypost и други, че в резултат на моето цитиране на рецензирана статия за биологичните оръжия, аз съм по някакъв начин антисемит, е отвратителна измислица“.