Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен и директорът на Американската агенция за международно развитие Саманта Пауър в писмо призоваха Конгреса да одобри 11,8 милиарда долара бюджетна подкрепа за Украйна, пише "Украинская правда“.

Ключови служители от администрацията на президента Джо Байдън обясняват, че пряката бюджетна подкрепа за Украйна е неразривно свързана с нейния успех на бойното поле, "поддържайки функционирането на правителството и икономиката и позволявайки на Украйна да съсредоточи ресурсите си върху отбраната“.

В писмото се посочва, че сумата на тази подкрепа, поискана от Белия дом, е по-малка от 14,4 милиарда долара, отпуснати през 2023 г., поради "инвестициите на САЩ в успеха на Украйна и усилията за привличане на помощ от други страни“.

"Украйна предприе болезнени мерки за премахване на несъществени разходи, а военните разходи представляват повече от 100% от нейните данъчни приходи, което я прави напълно зависима от външна подкрепа за продължаващото функциониране на правителството и икономиката“, посочват служителите.

Те добавиха, че 11,8 милиарда долара е минималната сума, необходима за покриване на основните нужди на Украйна, и докато Канада и страните от ЕС предоставят повече подкрепа като процент от БВП, "тези и други източници не са достатъчни“, за да покрият дефицита на Украйна.

Отделно служителите на Белия дом отбелязват отчетността и контрола върху това как се изразходват средствата за бюджетна подкрепа за Украйна, както и факта, че тласкат Киев към реформи, насочени към борбата с корупцията.

Както знаете, президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да убеди Конгреса на САЩ да подкрепи помощта както за Украйна, така и за Израел и да одобри нов пакет от помощ от 106 милиарда долара, включително над 61 милиарда долара финансиране за подпомагане на Украйна. 11,8 милиарда долара са частта от бюджетната подкрепа на този пакет.

Но новият председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън настоява пакетите за помощ за Украйна и Израел да се разглеждат от Конгреса поотделно и че "украинският“ пакет се разглежда заедно с бюджетните кредити за сигурността на границата с Мексико.