В момента тече дискусия между членовете на НАТО дали да поканят Украйна в Алианса. Но все още няма консенсус по този въпрос. Това заяви високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, предава РБК-Украйна.

Журналисти попитаха как Съединените щати гледат на плана за победа на Украйна и неговите отделни аспекти, на което високопоставен служител на администрацията отговори, че има активен разговор относно различни елементи от плана, очертани от украинския президент Володимир Зеленски . Този разговор с Байдън се проведе както по време на посещението на украинския държавен глава в САЩ, така и вчера по време на телефонен разговор. Той отбеляза, че към настоящия момент някои аспекти на плана по отношение на предоставянето на допълнителни военни способности се изпълняват.

По отношение на поканата на Украйна за членство в НАТО обаче няма консенсус по този въпрос.

"Сред съюзниците от НАТО има дискусия за покана. В момента няма консенсус относно предлагането на покана на Украйна. Но, както знаете, на срещата на върха на НАТО само преди няколко месеца – през юли, в средата на юли – всички 32 съюзници потвърдиха, че Украйна върви по необратим път към членство, така че въпросът е как да насърчим този път и как да постигнем консенсус относно следващите стъпки“, заяви той.

Също така високопоставен служител на Белия дом заяви, че Байдън иска Украйна да спечели и тези усилия ще бъдат адекватно финансирани. По думите му затова президентът на САЩ призова за среща във формат Рамщайн на лидерско ниво, която най-вероятно ще се състои през ноември.

Припомняме, че вчера генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че Украйна най-вероятно ще стане 33-та или 34-та членка на Алианса, който в момента включва 32 държави. Той подчерта, че в крайна сметка страната ще влезе в НАТО и това вече е решено.