Съединените щати смятат, че само страните членки на НАТО и Киев трябва да вземат решение относно евентуалното членство на Украйна в Северноатлантическия алианс. Това съобщи в понеделник на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от ТАСС.

След като прочете изявление, разпространено от Белия дом относно телефонните разговори между съветниците на руския и американския президент Юрий Ушаков и Джейк Съливан относно гаранциите за сигурност на Москва, тя добави: "Това е в съответствие с нашата текуща работа и взаимодействие с Русия, Украйна и Европа в рамките на случилото се през изминалата седмица“. "Що се отнася до членството в НАТО или влизането в НАТО, <...> тогава, по отношение на тяхното [руското] предложение, от гледна точка на президента [на САЩ Джо Байдън] и администрацията, правото на суверенните държави е да избират своите партньорства и съюзи е един от основните принципи на европейската сигурност“, каза тя, като добави, че този подход си остава американската политика.

"Подкрепяме стремежите на страните да се присъединят към НАТО и да изпълнят специфичните изисквания [за членство в Алианса]. Отношенията на НАТО с Украйна са въпрос, който трябва да се решава само от Украйна и нейните 30 съюзници в НАТО“, добави Псаки.

Както каза по-рано в понеделник прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, Ушаков и Съливан "продължиха дискусията в контекста на добре познатите руски предложения, изложени в два проектодокумента и преди това предадени на американска страна“. Той отбеляза, че преговорите са били "от делови и прагматичен характер“, а президентските помощници "са се договорили да продължат контактите“.

На 17 декември руското външно министерство разпространи два руски проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано беше съобщено, че Ушаков е казал на Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по проектите на тези документи. Русия ще бъде представена на консултациите от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност на Русия. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни гаранции, тъй като западните колеги не са изпълнили съответните си устни задължения.

Превод и редакция: Иван Христов