"Съединените щати и техните партньори не обсъждат възможността за конвои, които да придружават украинските кораби със зърно в Черно море". Вместо това съюзниците на Украйна търсят други начини за транспортиране на зърно – по суша или през река Дунав. Това е заявил координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, цитиран от РБК-Украйна.

"Не. В момента няма активна дискусия относно въвеждането на военни кораби в Черно море. Мисля, че всички разбираме, че това само ще увеличи напрежението и ще увеличи възможностите за потенциален конфликт между Запада и Русия, а ние не искаме това“, е заявил той.

Според Кърби Вашингтон иска украинското зърно да излезе на външния пазар.

"Искаме зърното да излезе (от Украйна на външния пазар). Искаме споразумението за зърно да бъде удължено и накратко, ще работим с нашите съюзници и партньори, за да намерим други сухопътни или евентуално речни маршрути ако има такива“, е добавил той.

Зърнена сделка

В периода от август миналата година беше активна Черноморската зърнена инициатива, която позволи безопасно да се транспортират зърно и друга селскостопанска продукция от пристанищата на Голяма Одеса.  Русия се оттегли от споразумението, припомня украинската медия.

Европейският съюз вече е декларирал, че е готов да изнася почти цялата селскостопанска продукция от Украйна през "коридорите на солидарността“ след оттеглянето на Русия от зърненото споразумение, допълва РБК-Украйна.