Русия не е успяла да осъществи плановете си за пълномащабно нахлуване, поради което вече загубила войната срещу Украйна.Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на брифинг с ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак.

"Вярваме, че Русия вече е загубила тази война. Какво възнамеряваше да направи Русия? Да изтрие Украйна от картата. Да изтрие самата идея да си украинец от историята. Това вече се провали", подчерта Съливан.

Той припомни, че атаката на Русия срещу Киев се е провалила, Москва не можа да смаже демократично избраното украинско правителство и да сломи духа на украинския народ. По този начин плановете, които руският президент Владимир Путин изложи в началото на войната, "не бяха изпълнени и никога няма да бъдат изпълнени".

"Но това не е достатъчно. В крайна сметка трябва да постигнем ситуация, в която Украйна вече да не страда от заплахата и настъплението на руската армия, когато може да бъде не само свободна и независима, но и сигурна. ще работим върху именно върху това“, добави Съливан.