Координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегически комуникации Джон Кърби заяви, че украинските въоръжени сили се защитават срещу руската офанзива в районите на Авдеевка, Лиман и Купянск, предава кореспондент на "Украинская правда“.

Американският служител отбеляза, че руската офанзива е извършена в няколко посоки, по-специално в районите на Авдеевка, Лиман и Купянск, и не е била неочаквана, тъй като САЩ са наблюдавали концентрацията на руски сили в района. В същото време ВСУ, включително благодарение на американската помощ, "успяха да издържат и държат линията“.

"От 11 октомври Русия претърпя значителни загуби при опита си за настъпление, включително най-малко 125 единици бронирани машини при Авеевка и повече от един батальон военно оборудване“, заяви Кърби.

Той предупреди, че Русия вероятно ще продължи опита си за настъпление в района на Авдеевка и "може да постигне някои тактически успехи" през следващите месеци. Но това се прави за сметка на "хиляди“ руски военни, които са хвърлени в битка без подходяща подготовка и с нисък морал.

"Имаме информация, че руската армия действително е екзекутирала войници, които са отказали да изпълнят заповеди. Имаме също информация, че руски командири заплашват да разстрелят цели части, ако се опитат да се оттеглят под украинския артилерийски огън", добави говорителят на Белия дом.

Според Кърби руската офанзива край Авдеевка е още едно "отрезвяващо напомняне“, че руският президент Владимир Путин не се е отказал от намеренията си да превземе цяла Украйна, поради което е важно САЩ и съюзниците да продължат да подкрепят Киев .

Миналата седмица, припомняме, британското разузнаване също заяви, че Русия е предприела координирана офанзива в няколко направления в Източна Украйна, но изрази съмнение, че ще успее да постигне целите си.