Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин следващия месец по време на икономическа среща на върха в Сан Франциско, съобщи Белият Дом, цитиран от Politico. Изданието отбелязва, че това е важен дипломатически момент между двете големи световни сили, чиито отношения стават все по-враждебни.

Срещата на лидерите на двете страни идва след поредица от дипломатически посещения през последните месеци, целящи да разчупят леда в отношенията между САЩ и Китай. Пътуването идва и на фона на обещаваща седмица в отношенията между САЩ и Китай, след като губернаторът Гавин Нюсъм от Калифорния беше добре приет в Китай по време на посещение, съсредоточено върху сътрудничеството в областта на климата, и като китайски външен министър Ван И направи дипломатически обиколки във Вашингтон.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърди срещата Байдън-Си по време на брифинг, въпреки че тя сякаш случайно разкри съобщението. Преди това съобщение на Белия дом от петък казва, че двете страни работят за такава среща.

"Това ще бъде важен дипломатически разговор“, заяви Жан-Пиер, описвайки "интензивната“ конкуренция между САЩ и Китай. "Ще бъде в Сан Франциско. Ще бъде конструктивна среща. Президентът го очаква с нетърпение“.

Тя не даде повече подробности какво ще обсъдят двамата, но се очаква срещата да се състои в кулоарите на срещата на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която ще се проведе на 12-18 ноември.

Срещата между двамата ключови световни лидери може да бъде белязана от известна неловкост, като се има предвид, че Байдън нарече Си "диктатор“ през лятото, което предизвика избухване на напрежение. Връзките между двете страни се влошиха по-рано тази година, след като китайски шпионски балон прелетя през континенталната част на САЩ през февруари, преди американски военен самолет да го свали край атлантическото крайбрежие.

Вероятните теми за срещата Байдън-Си включват търговия, фентанил, киберсигурност, технологии и външна дипломация. Избухването на войната в Близкия Изток почти сигурно ще бъде важна част от разговора, особено след като през последните години Китай все повече се стреми да разшири дипломатическите си позиции на глобалната сцена и запазва солидни връзки с Иран, ключов спонсор на палестинския въоръжена групировка ХАМАС. Двамата лидери се срещнаха за последно в Индонезия по време на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г. - почти точно една година преди очакваната им среща в Калифорния.