Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя продажбата на произведени в САЩ изтребители F-16 на съюзника от НАТО Турция без "уговорки или условия“, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на Белия Дом във вторник преди срещата на върха на Алианса в Литва, пише CNN.

Байдън беше "ясен и недвусмислен“ в подкрепата си за този ход "и той възнамерява да продължи напред с този трансфер след консултации с Конгреса“, заяви Съливан.

Съобщението в понеделник от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния алианс, представлява голяма победа за Байдън, който постоянно изразяваше увереност, че Стокхолм ще се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс, въпреки съпротивата на Турция.

В интервю за CNN преди срещата на върха на НАТО Байдън повтори подкрепата си за продажбата на F-16 на Анкара, но намекна, че това е част от по-голяма цел за укрепване на военния капацитет на НАТО.

Съливан заяви във вторник, че администрацията се е свързала със сенатора демократ Боб Менендес, който председателства комисията по външни отношения на Сената и е призовал за блокиране на продажбите на F-16 на Турция поради опасения, че Анкара може да използва самолетите, за да сплаши друга членка на НАТО – южната ни съседка Гърция.