Белгия ще предаде изтребители F-16 на Украйна като част от военната помощ през 2025 г. Страната ще участва и в подготовката на украинските летци, съобщи белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер в интервю за радио Bel RTL.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер е обявила изпращането на някои белгийски изтребители F-16 в Украйна от 2025 г., "в зависимост от увеличаването на броя и капацитета на нашите F-35“ е допълнила тя. 

В допълнение към изпращането на бойни самолети, Белгия ще продължи усилията си за обучение на пилоти и ще предложи да се грижи за поддръжката на целия коалиционен флот F-16. Целта е да се осигури продължителна помощ на Украйна.

На въпрос дали ще бъдат изпратени белгийски кадри в Украйна, тя е отговорила: "Белгийски персонал ще обучава украински пилоти в Белгия, Дания и вероятно в някоя от страните на Европейския съюз. За момента все още не говорим за Украйна. Ние сме в процес на разрешаване  Украйна да модернизира своите въоръжени сили. И мисля, че това, което предлагаме тук, е фундаментално и много по-добро от просто съобщение за изпращането на няколко F-16."