В Беларус са приведени във висока бойна готовност някои видове войски на фона на активизацията на украинските военни в граничните области, обяви президентът Александър Лукашенко на тържествено съвещание по повод Деня на независимостта, предава РИА Новости.

"Войските на ВВС и ПВО са в пълна бойна готовност. На позициите са разположени и ракетни комплекси "Полонез“ и "Искандер“. Какви боеприпас имат те, вие също знаете“, заяви беларуският лидер.

Освен това за засилване на охраната на държавната граница са изпратени граничари и са разгърнати сили за специални операции, продължи Лукашенко. Той припомни, че беларуските сили за сигурност са провели подобно обучение и сега този опит се оказва полезен.

Беларус е "покрила“ южната граница с Украйна и западната граница с Европейския съюз и наблюдава ситуацията, за да "предотврати всякакъв пропуск“, както се е случвало в нейната история, добави президентът.

Лукашенко подчерта, че за Минск няма червени линии: в случай на агресия ще последва "удар с всички видове оръжия срещу определени цели“. В същото време той изрази увереност, че няма да има сблъсъци.

"Ние можем да се справим. Гарантирам, че няма да допуснем никакви сблъсъци на границата с Украйна те не ни трябват. Но още повече не са нужни на Украйна във връзка с тези събития, които се развиват на бойното поле у тях“, поясни беларуският лидер.

Миналия петък Държавният граничен комитет на Беларус обяви, че предприема допълнителни мерки за прикриване на границата с Украйна на фона на информация за присъствието на воюващие на страната на Украйна бойци от "Руския доброволчески корпус“ в близост до границата. Освен това граничарите открили тайник с два килограма пластичен експлозив и компоненти за направата на самоделни бомби.