Срещата на върха на Шанхайската организация са сътрудничество (ШОС) започна с подписването на документи за приемане в състава на организацията на Беларус, предава кореспондент на РИА Новости.

Това съобщи президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. По думите му Беларус е изпълнила в кратки срокове всички процедури за пълноправно участие в ШОС.

"Уважаеми държавни глави, решението за пълноправно членство на Република Беларус в ШОС е взето“, обяви Токаев и след това поздрави белоруския президент Александър Лукашенко.

Срещата на ШОС ще се проведе на 3 и 4 юли под мотото "Укрепване на многостранния диалог – стремеж към устойчив мир и развитие“. Участниците в срещата планират да подпишат пакет от 24 съвместни документа, както и да приемат заключителна декларация и изявление, потвърждаващи ангажимента на участниците в асоциацията към принципите на добросъседство и единство.

ШОС е международна организация, основана през 2001 г. Сега тя включва десет държави: Индия, Иран, Казахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Пакистан, Узбекистан и Беларус. Страни наблюдатели са Афганистан и Монголия, страни партньори са Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, ОАЕ, Турция и Шри Ланка.