Служител на Министерството на отбраната на Беларус обвини някога изключително популярната мобилна игра Pokémon Go, че е инструмент на западното разузнаване, пише европейската редакция на Politico.

Александър Иванов, ръководител на отдела за идеологическа работа на министерството, заяви, че играта е била използвана за събиране на информация за беларуската авиация близо до Минск, на върха на популярността си преди близо десетилетие.

"Къде мислите, че е имало най-много покемони по това време?“ – попита Иванов в беларуското токшоу "По същество“ по-рано тази седмица. "На територията на 50-а авиационна база, където е пистата, където има много военна авиационна техника. Там имаше най-много покемони. Това не е ли разузнавателна информация?“

Иванов повдигна темата за Pokémon Go по време на дискусия за обекти, които най-вероятно ще бъдат мишена на шпионаж.

Pokémon Go е игра с добавена реалност, пусната през 2016 г., позволяваща на милиони играчи да използват своите смартфони, за да заснемат цифрови Pokémon (въображаеми животни със суперсили) във физическия свят.

Създателите обещават на новите потребители, че "Покемоните могат да бъдат намерени във всяко кътче на земята“. Pokémon е японски медиен франчайз, включващ видео игри, карти за игра и телевизионно шоу, което стартира през 1996 г.

Русия, близкият съюзник на Беларус, предупреди по това време, че играта може да представлява риск за сигурността, докато руските медии твърдяха, че това е заговор на ЦРУ. Niantic, американският разработчик на приложението, отрече Pokémon Go да е инструмент за шпионаж.