Руският президент Владимир Путин и белоруският му колега Александър Лукашенко наблюдават планираните учения на силите за стратегическо възпиране от ситуационния център в Кремъл, предаде агенция беларуската агенция БелТА.

Както по-рано отбелязаха в Министерството на отбраната на Русия, под ръководството на руския президент ще бъдат изстреляни балистични и крилати ракети.

Според военното ведомство ученията на силите за стратегическо възпиране са били планирани по-рано за проверка на готовността на органите за военно командване, пускови бойни екипи, екипажи на военни кораби и стратегически ракетоносци за изпълнение на поставените задачи, както и надеждността на оръжията на стратегически ядрени и неядрени сили. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви плановете за провеждане на стратегическите командно-щабни учения "Гром“ през 2022 г. на разширено заседание на ръководството на военното ведомство.

Очаква се в ученията да бъдат включени силите и средствата на Въздушно-космическите сили (ВКС), Южния военен окръг, Стратегическите ракетни войски, Северния и Черноморския флот.

Превод и редакция: Юлиян Марков