Церемонията по откриването на Олимпийските игри в петък беше първата в историята, която се проведе извън стадион. В международната преса тя предизвика различни гледни точки, като журналистите описаха грандиозното събитие по различни начини. Британската преса беше най-критична към петъчния спектакъл на река Сена, като същевременно се надсмиваше над французите заради дъжда, който заваля в Париж в най-неподходящия момент. "Мокра грешка!" се появява в Daily Mail,  който си играе на думи, преди да добави: "Каква катастрофа, когато церемонията по откриването изпада в хаос: дъждът заглушава музиката, спортистите и гостите от Кралството са принудени да носят качулки, а зрителите да се подслонят..., бури връхлитат често странното събитие".

За разлика от тях, за редакцията на The Sun спектакълът във френската столица е "Seine-sational" (игра на думи с оригиналното английско "sensational", което означава "сензационен"). "Историята е на път да бъде създадена с тази великолепна церемония, която се провежда на Сена, а не на стадион", подчертава английският таблоид.

"Олимпийските игри започнаха в мокрия от дъжд Париж, със звездна церемония по откриването и зашеметяващ парад на лодките на спортистите. Повече от един милиард души от цял свят наблюдаваха екстравагантната церемония, която струва 120 млн. паунда за четири часа и беше закрита от емблематичната певица Селин Дион", пише The Sun.

От другата страна на Атлантическия океан CNN говори за "зашеметяващ спектакъл" и "ослепителна церемония". "Дори проливният дъжд не развали грандиозния спектакъл", подчертават американците. В Германия популярният всекидневник Bild се оплаква, че "много зрители са напуснали помпозното тържество" и са избягали, за да се подслонят. "Но дъждът е по-силен. В един момент някои от спортистите на палубата на германския плавателен съд също станаха прекалено мокри и се почувстваха неудобно. Петима от тях напуснаха горната палуба и слязоха на по-сухо място, за да се стоплят. Това обаче не се е харесало на охраната на кораба“, допълва Bild.

Испанският вестник Marca просто похвали френските организатори за осигуряването на "най-красивата церемония в историята", с изображението на олимпийската лодка, която лети към небето, след като е запалена от Мари-Жозе Перек и Теди Ринер. Вестникът също така присъди почетната титла "най-празнична лодка" на тази, на борда на която се намираше испанската делегация, и подчерта участието на испанския тенисист Рафаел Надал във финалните моменти на церемонията, когато той получи факела от легендарния френски футболист Зинедин Зидан, преди да го предаде нататък след пътуване на борда на лодката, в която участваше и Надя Команечи.