В събота (4 ноември) вечерта мъж откри огън и премина с колата си през бариерата на пистата на летището в Хамбург. Той държи дъщеря си (4 г.) като заложник. Колата ми е паркирана точно до пътнически самолет, пише Bild.

35-годишният мъж иска да бъде откаран с детето в Турция. Полицията е преговаряла с бащата цяла нощ. Оттогава летището е затворено, а първите полети в неделя са отменени.

В 20:12 ч. (7:12 българско време) въоръженият мъж е бил забелязан от силите за сигурност на "Летище Хелмут Шмит" в Хамбург. По информация на BILD той се е движел с автомобил Audi без регистрационен номер пред Терминал 1. Първоначално той потеглил, но няколко минути по-късно проникнал с автомобила през северния портал. Потеглил право към самолетите на пистата, като спрял до пътнически самолет на Turkish Airlines.

Говорителят на полицията Сандра Левгрюн е заявила пред германското издание, че "самолет е бил зает вече от пътниците, когато мъжът е нахлул на пистата, но по-късно те са евакуирани.“

Полицията преговаря с мъжа цяла нощ (на турски език). В колата е дъщеря му (4 г.) и според информация на BILD той иска да я качи на самолет за Турция. Предисторията очевидно е спор за попечителство.

Първоначално се съобщаваше, че той държи две деца, но това не е потвърдено. 

"Преговорите продължават, летището ще остане затворено до второ нареждане", съобщават летищните власти.

Рано сутринта в неделя летище Хамбург публикува в X (бивш Twitter), че през целия ден трябва да се очакват отменени полети и закъснения.