Бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди за оспорвана надпревара между вицепрезидента Камала Харис и бившия държавен глава Доналд Тръмп през ноември, като същевременно характеризира наследника си на поста, като опасен, хаотичен и несимпатичен, пише The Hill.

"Това ще бъде напрегната надпревара в тясно разделена страна. Страна, в която твърде много американци все още имат проблеми, в която много американци не вярват, че правителството може да помогне и докато се събираме тук тази вечер, хората, които ще решат тези избори, задават много прост въпрос, кой ще се бори за мен?“ - заяви Обама. "Кой мисли за моето бъдеще? За бъдещето на децата ми?“

"Едно нещо е сигурно, Доналд Тръмп не губи сън по този въпрос“, отбеляза Обама.

Обама твърди, че Тръмп "не е спрял да хленчи за проблемите си“ и "се страхува да не загуби от Камала“, добавяйки, че разпространява теории на конспирацията и има "странна мания за размера на тълпата“.

"Онзи ден чух някой да сравнява Тръмп със съседа, който продължава да пуска духалката си пред прозореца всяка минута всеки ден“, заяви той. "Сега, от един съсед, това е изтощително. От президент това е просто опасно“.

"Нямаме нужда от още четири години самохвалство, безпокойство и хаос. Гледали сме този филм преди и всички знаем, че продължението обикновено е по-лошо“, добави бившият президент.

Обама похвали Харис като прокурор, главен прокурор и вицепрезидент. Обама и Харис имат дългогодишна връзка, която произтича от нейното време като главен прокурор, докато той беше президент.

Бившият президент рекламира "смелия нов план“ на Харис, който тя пусна миналата седмица, целящ да построи нови жилищни единици и да помогне на купувачите за първи път. Той също така отбеляза, че Харис иска да разшири Закона за достъпни грижи, известен като Обамакеър, като ограничи разходите от джоба на американците.

"Нуждаем се от президент, който наистина го е грижа за милионите хора в цялата страна, които се събуждат всеки ден, за да вършат основната, често неблагодарна работа, да се грижат за нашите болни и да почистват улиците ни и да доставят нашите пратки и да отстояват правата ни, да се спазарят за по-добри заплати и условия на работа“, заяви той.

"И Камала може да бъде този президент. Да, тя може“, заяви той, връщайки се към популярната си предизборна фраза.

В тълпата избухнаха скандирания "да, тя може“.

Речта във вторник беше първата публична изява на Обама, откакто той лично стоеше зад част от натиска върху Байдън да се откаже от надпреварата миналия месец и да предаде щафетата на Харис. В рамките на една седмица след нейната кандидатура и двамата Обама подкрепиха вицепрезидента.

Обама отправи призив за единство на страна, която се чувства "огорчена и разделена“, твърдейки, че радостта около кампанията на Харис го е накарала да вярва, че американците искат нещо по-добро от разделена държава. Той призова за "връщане в Америка, където работим заедно и се грижим един за друг“.

Той приветства Байдън за това, че извади САЩ от пандемията COVID-19, създаде работни места, намали разходите за здравеопазване и че е бил "стабилен лидер, който обедини хората“.

"Историята ще запомни Джо Байдън като изключителен президент, който защити демокрацията в момент на голяма опасност и аз съм горд да го нарека мой президент, но съм още по-горд да го нарека мой приятел“, заяви той и тълпата скандира "Благодаря ви, Джо“.