Банката на Русия на извънредно заседание на Съвета на директорите реши да повиши основната лихва до 12% от 8,5% годишно, следва от съобщението на регулатора, цитирано от ТАСС. Решението е взето с цел "ограничаване на рисковете за ценовата стабилност“. Целта е инфлацията да бъде върната в рамките на 4%.

Банката на Русия ще вземе допълнителни решения относно основния лихвен процент, като вземе предвид действителната и очакваната динамика на инфлацията спрямо целта, процеса на икономическо преструктуриране, както и оценка на рисковете от вътрешни и външни условия и реакцията на финансовите пазари на тях.

Банката на Русия посочи, че в бъдеще запазването на текущите темпове на растеж на цените на достигнатите нива означава значителен риск инфлацията да се отклони нагоре от целта през 2024 г. "Според прогнозата на Банката на Русия, като се вземе предвид продължаващата парична политика, годишната инфлация ще се върне до 4% през 2024 г.“, отбелязват от Централната банка.

Ден преди това по време на дневната търговия обменните курсове на долара и еврото надхвърлиха съответно 101 рубли и 111 рубли за първи път от март 2022 г. На фона на нестабилността на обменния курс на рублата, Банката на Русия обяви, че във вторник, 15 август 2023 г., ще се проведе извънредно заседание на съвета на директорите на регулатора, на което ще бъде разгледан въпросът за нивото на основния процент ще бъдат разгледани. След това доларът падна под 99 рубли, еврото - под 108 рубли.