Новата банка за развитие (НБР), която беше създадена от страните от БРИКС през 2014 г., все още не обмисля нови проекти в Русия на фона на западните санкции, следва от съобщение в X (бившия Twitter) на ръководителя на банката Дилма Русеф, пише РБК.

"НБР потвърждава, че не обмисля нови проекти в Русия и действа в съответствие с настоящите ограничения на финансовите и международните капиталови пазари. Всяко твърдение за противното е неоснователно“, заяви Русеф.

На 26 юли руският президент Владимир Путин и Дилма Русеф проведоха двустранна среща. На нея държавният глава приветства назначаването на Русеф на поста гуверньор на НБР. Русеф отбеляза, че не вижда пречки за разплащанията на развиващите се страни в национални валути и поясни, че Русия е важен партньор на банката.

НБР е създадена през 2014-2015 г. от Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка и е със седалище в Шанхай. През юни Египет, ОАЕ и Уругвай станаха членове на НБР. Аржентина, Саудитска Арабия и Хондурас изразиха намерение да се присъединят към банката.