Очаква се във вторник Бангладеш официално да приеме съдебното решение за намаляване на квотите за държавни работни места,  отговаряйки на ключово искане на студенти, чиито протести предизвикаха един от най-лошите изблици на насилие от години, в рамките на които загинаха повече от 150 души, съобщава Reuters.

Спокойствие преобладава в столицата Дака и повечето големи градове за втори ден на фона на полицейски час и спиране на интернет и телекомуникациите, наложени от правителството след избухването на протестите миналата седмица.

Въпреки това ситуацията със сигурността все още не е напълно овладяна, заяви пред репортери

Протестиращите искаха властите да отменят решение на висшия съд миналия месец, което възстановява квотна система, заделяща почти 60% от държавните работни места за някои хора, като семейства на тези, които са се сражавали във войната за независимост на Бангладеш.

Квотите бяха отменени през 2018 г. от правителството на министър-председателя Шейх Хасина, който прие късно в понеделник решение на Върховния съд за премахване на повечето от квотите.

Очаква се приемането да бъде публикувано в официалния протокол на правителството във вторник, пишат медиите, отговаряйки на едно от исканията на протестиращите.

В понеделник Хасина обвини политическите си опоненти в насилието и каза, че комендантският час, наложен в петък, ще бъде отменен, "когато ситуацията се подобри".