Лидерът на Партията за демократично действие (ПДД) Бакир Изетбегович каза, че не вижда бошняшки унитаризъм в Босна и Херцеговина (БИХ) и обвини сръбския член на председателството на БиХ Милорад Додик, че прави всичко възможно, за да провали страната, цитира думите му скопският вестник “Слободен печат“.

"Той през цялото време обижда БиХ. Той обижда бошняци, понякога хървати, обижда представители на международната общност. "Той прави всичко, за да превърне Босна в провал, но далеч по-малко успешната част от тази история е Република Сръбска“, каза Изетебгович пред HTV. "провокиран от изявлението на Додик, в което той нарече БиХ злокачествено болна."

Изетбегович обвини лидера на босненските сърби Додик, че иска да върне реформите с20 години назад и да създаде държава в държавата. Да се възстанови държавата Република Сръбска в рамките на държавата БиХ. Той на практика иска премахването на федералния съд, върху който той няма влияние, и създаването на съд в Баня Лука, който може да бъде повлиян в съдебните решения.

Додик иска да премахне правосъдието на държавно ниво в БиХ, "защото се страхува от това правосъдие". каза лидерът на ПДД.

По отношение на хърватските единици в Босна и Херцеговина Изетбегович каза, че хърватите като най-малкия субект "се чувстват най-спокойни" в БиХ, тъй като имат 46 от 300-те важни позиции във федерацията, което е повече от броя на позициите, предвидени в Конституцията ."

Превод и редакция: Юлиян Марков