В неделя държавният глава на САЩ Джо Байдън ще отпътува за Европа, където ще посети редица държави, преди да изнесе реч на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Обиколката на Байдън в Европа ще включва множество двустранни срещи със съюзници на Вашингтон на фона на продължаващата война в Украйна и опита за бунт в Русия от миналия месец.

Белият дом представи график на пътуването на американския президент. В понеделник той ще проведе среща с краля на Обединеното кралство Чарлз III и министър-председателя Риши Сунак "за по-нататъшно укрепване на близките отношения между нашите страни“.

Във вторник е предвидено Байдън да пътува до Литва и да проведе среща с президента Гитанас Науседа. Американският държавен глава ще присъства на срещата на върха на НАТО във вторник и сряда.

В сряда Байдън ще изнесе реч, в която ще "подчертае как САЩ, заедно с нашите съюзници и партньори, подкрепят Украйна, защитават демократичните ценности и предприемат действия за справяне с глобалните предизвикателства“.

В четвъртък американският президент ще разговаря с колегата си от Финландия Саули Нинистьо в Хелзинки и ще присъства на срещата на върха на лидерите на САЩ и Северните страни, преди да се върне обратно във Вашингтон.