Президентът на САЩ Джо Байдън замина в неделя на посещение в три държави, което ще бъде доминирано от среща на върха на НАТО в Литва, пише Reuters.

Първата спирка на Байдън ще бъде в Лондон, където той ще се срещне с британския премиер Риши Сунак на Даунинг стрийт 10 в понеделник и след това ще пътува до замъка Уиндзор за прием при крал Чарлз.

След това американският лидер ще пътува до Вилнюс, Литва, в понеделник вечерта и ще проведе разговори с лидерите на НАТО там във вторник и сряда. Байдън и съюзниците имат за цел да покажат подкрепа за Украйна и да дадат представа на президента на Украйна Володимир Зеленски какво ще трябва да направи страната му, за да получи членство в НАТО в някакъв момент в бъдещето.

В интервю пред CNN в навечерието на обиколката, Байдън охлади стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО, като заяви, че Алиансът може да бъде въвлечен във война с Русия поради пакта за взаимна отбрана на НАТО.

"Не мисля, че има единодушие в НАТО относно това дали Украйна да се присъедини към семейството на НАТО сега, в този момент, по средата на война“, заяви Байдън.

Зеленски, от своя страна, отбеляза, че покана за присъединяване на Украйна към НАТО ще изпрати послание, че западният отбранителен Алианс не се страхува от Москва. Украйна трябва да получи ясни гаранции за сигурност, докато не е в НАТО и това би била една от неговите цели във Вилнюс, добави той в интервю, излъчено в неделя.

"Ще бъда там и ще направя каквото мога, за да, така да се каже, ускоря това решение, да постигнем споразумение с нашите партньори“, заяви Зеленски в предаването "Тази седмица“ на ABC.

Централна част от посещението на Байдън в Литва ще бъде реч, която той ще произнесе във Вилнюския университет в сряда вечерта.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви пред репортери, че речта ще засегне визията на Байдън за "силна, уверена Америка, оградена от силни, уверени съюзници и партньори, поемащи значителните предизвикателства на нашето време, от агресията на Русия в Украйна до климатичната криза“.

Една от целите на Байдън по време на пътуването е да покаже на американците у дома колко е важно да продължи подкрепата за Украйна и с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ.

Последната спирка на Байдън ще бъде в Хелзинки за разговори с политическото ръководство на най-новата членка на НАТО Финландия и за участие в среща на върха на лидерите на САЩ и Северните страни.