Съединените щати са готови да предприемат допълнителни стъпки за премахване на заплахите от "Ислямския революционен гвардейски корпус" в Ирак и Сирия.

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в изявление публикувано от Белия дом.

"Както вече съобщих, групи от милиции, свързани с Ислямския революционен гвардейски корпус, извършиха редица нападения срещу персонал и съоръжения на САЩ в Ирак и Сирия. От 17 октомври 2023 г. насам тези  групировки са извършили множество нападения, използвайки безпилотни въздушни системи и непряк огън, като са ранили няколко военнослужещи на Съединените щати. Изпълнител от Съединените щати е претърпял фатален сърдечен инцидент, докато се е придвижвал към убежище по време на една от тези атаки. Тези нападения излагат на сериозна заплаха живота на личния състав на Съединените щати и на коалиционните сили, действащи заедно със силите на Съединените щати.

В отговор на тази поредица от нападения и продължаващите заплахи за бъдещи нападения, по мое нареждане, през нощта на 26 октомври 2023 г. силите на Съединените щати нанесоха целенасочени удари по обекти в Източна Сирия. Прецизните удари бяха насочени към обекти, използвани от IRGC и свързаните с IRGC групи за командване и контрол, съхранение на боеприпаси и други цели. Ударите имаха за цел да възпират и бяха извършени по начин, който да ограничи риска от ескалация и да се избегнат цивилни жертви. Наредих ударите, за да защитя и предпазя нашия персонал, да влоша и прекъсна продължаващата серия от нападения срещу Съединените щати и нашите партньори и да възпра Иран и подкрепяните от него милиционерски групировки да извършват или подкрепят по-нататъшни нападения срещу персонала и съоръженията на Съединените щати".