Президентът на САЩ Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да стане следващият генерален секретар на НАТО, пише британското издание The Daily Telegraph.

Във вторник съюзниците от НАТО се съгласиха с едногодишно удължаване на мандата на Йенс Столтенберг, който е генерален секретар от октомври 2014 г. Източник от НАТО твърди, че президентът на САЩ се е опитал да убеди Урсула фон дер Лайен, бившият германски министър на отбраната, да смени Столтенберг.

Байдън и Фон дер Лайен изградиха силни връзки през последните години, споделяйки общи опасения относно Китай, Украйна и климата, казва друг източник. Владеейки френски, тя вероятно ще получи подкрепата на френския президент Еманюел Макрон.

Съобщава се, че в лични разговори Фон дер Лайен е казала на Байдън, че няма да може да заема никаква позиция в НАТО поне до следващата година.

Дебатът за избора на наследник на Столтенберг се засили в труден момент за НАТО, който се свързва с пълномащабна руска инвазия в Украйна, вътрешни разделения и възход на политическата мощ на Китай.

Решението за удължаване на мандата на Столтенберг дойде, след като датският премиер Мете Фредериксен и британският министър на отбраната Бен Уолъс не получиха единодушна подкрепа.

В същото време в Полша се противопоставят на това наследникът на Столтенберг отново да бъде представител на някоя от скандинавските страни. По-специално много страни изразиха подкрепата си за избора на първата жена генерален секретар на Алианса.