Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО в сряда, потвърди пред CNN официален представител, запознат със срещата.

Преговорите ще бъдат знак на единство, тъй като присъствието на Зеленски на срещата на върха беше под въпрос. Войната на Русия в Украйна е сред основните точки от дневния ред на лидерите на НАТО, заедно с обсъждането на бъдещия път за присъединяването на разкъсаната от война страна, което предизвика известно разделение сред лидерите. Алиансът е изправен пред въпроси относно потенциалния път към членство на Украйна в НАТО, както и допълнителна военна помощ, докато контранастъплението продължава.

По-рано Байдън поля със студена вода относно перспективата Украйна да се присъедини към НАТО, докато войната продължава, и цитира реформи, които страната все още трябва да направи, за да се присъедини към Алианса.

"Не мисля, че има единодушие в НАТО относно това дали Украйна да се присъедини към семейството на НАТО сега, в този момент, по средата на война“, заяви Байдън пред Фарид Закария от CNN миналата седмица.