Президентът на САЩ Джо Байдън планира в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс да обсъди с украинския лидер Владимир Зеленски перспективите за доставка на ракети с голям обсег на украинските въоръжени сили. Това изявление направи съветникът на ръководителя на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан в ефира на телевизионния канал ABC.

"По отношение на ракетите с голям обсег президентът Байдън ще продължи да обсъжда тази тема с президента Зеленски днес. Той каза, че проучва въпроса и ще продължи да го прави“, отбеляза Съливан.

Властите на САЩ провеждат непубличен дебат относно доставката на тактически балистични ракети ATACMS с обсег от 300 км на Украйна, съобщиха източници на The New York Times.

Това оръжие може да порази цел на разстояние до 310 км с точност до 1 м. Ракетите са подходящи за реактивни системи за залпов изстрел M270 MLRS и M142 HIMARS, които вече имат APU. Според NYT властите в Киев отдавна мечтаят да се сдобият с такива снаряди, но Пентагонът смята, че Украйна няма нужда от тях.