Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е заявил, че новият пакет от военна помощ за Израел и Украйна ще бъде значително по-голям от 2 млрд. долара (3.71 млрд. лева), предава Reuters

В интервю за предаването "Face the Nation" по CBS Съливан е заявил, че президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе интензивни разговори с Конгреса на САЩ тази седмица относно необходимостта пакетът да бъде одобрен.

Борбата на републиканците да изберат председател на Камарата на представителите, след като преди близо две седмици отстраниха Кевин Маккарти, забави действията по законопроекта.

Байдън обмисля искане за бюджет, в което да се обединят помощите за Израел, Украйна и евентуално Тайван, за да се увеличат шансовете за одобрението му на фона на призивите на някои републиканци да се намалят средствата за Киев.

Запитан дали искането ще бъде за 2 млрд. долара, Съливан е отговорил: "Е, числото ще бъде значително по-високо от това, но то, както казах, със сигурност ще включва необходимото военно оборудване за защита на свободата, суверенитета и териториалната цялост в Украйна и за подпомагане на Израел в борбата му с терористичната заплаха."