Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса около 100 милиарда долара за помощ на Украйна, Израел, Тайван и за защита на американската граница, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

По думите им подробностите по искането все още се уточняват.

Bloomberg отбелязва, че включването на финансиране за гранична сигурност в искането може да помогне за "привличане на подкрепата на републиканците“, които свързват отпускането на допълнителна помощ на други държави със справяне с увеличаването на броя на мигрантите в САЩ.

По-рано списание Foreign Policy, позовавайки се на официални лица, съобщи, че администрацията на Байдън планира до края на седмицата да представи за одобрение в Конгреса проект за комбинирана помощ за Израел, Украйна и Тайван, която ще включва и финансиране за защита на американските граници. Въпреки това, както отбеляза неназован американски законодател в разговор с изданието, Камарата на представителите на Конгреса може да има проблеми с одобряването на подобна инициатива, тъй като група републиканци се противопоставят на обединяването на помощта. И ако подкрепата за Израел и сигурността на границите не повдигат въпроси в Камарата на представителите, някои републиканци са критични към допълнителната подкрепа за Украйна, тъй като според тях САЩ вече са предоставили достатъчно помощ на Киев, отбеляза изданието.

Във вторник вестник The New York Times съобщи, че Израел е поискал от САЩ 10 милиарда долара спешна помощ.